top of page

INTRODUCCIÓ

dual editado.jpg

Amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats del mercat laboral, la formació professional dual aposta per augmentar la col·laboració entre els centres de formació professional i les empreses, en el procés formatiu dels alumnes.

Què és la formació en alternança i DUAL?

La formació en alternança i dual combina l’aprenentatge en una empresa amb la formació acadèmica. Aquest sistema és practicat en molts països, especialment a Alemanya, Àustria, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Sèrbia, Eslovènia, Macedònia, Montenegro i Suïssa, però també a Dinamarca , Països Baixos i França . Des de fa uns anys aquest model s’ha expandit a la resta del món.

 

La formacio dual et dona els seguents

  • Major integració entre la teoria i la pràctica

  • Participació de les empreses en els currículums

  • Menor temps d’estudi

  • Formació professional per a la demanda real.


Com a resposta a aquestes exigències diverses empreses van crear la primera Berufsakademie ( Acadèmia professional o Universitat Empresarial) , a la ciutat de Stuttgart en l'Estat de Baden -Württemberg , en l'any de 1973 .

Quin és el seu objectiu?

A Catalunya es vol prioritzar aquest model educatiu que apropa empresa i escola amb la finalitat de millorar el model educatiu, afavorir i cobrir les necessitats de les empreses i garantir que la formació rebuda pels alumnes cobreix les necessitats del mercat actual de manera que els nostres alumnes siguin productius en períodes de temps curts i totalment assumibles per les empreses.

La nova proposta de formació dual a Catalunya, regulada per la resolució ENS/1204/2012, de 25 de maig, ofereix un model consensuat de formació constituït a partir, principalment, de les aportacions dels centres d’ensenyament de FP i les empreses que comencin a implementar-la.

 

Per dur endavant aquest projecte és imprescindible, per una banda, la directa implicació del professorat per apropar la formació professional a la realitat de les empreses i, per una altra banda, que elles valorin els beneficis de col·laborar activament en la formació dels seus futurs professionals, facilitant l’adaptació del procés formatiu a les necessitats reals dels llocs de treball que disposen.

 

Amb la complicitat i corresponsabilitat d’ambdues parts i el suport de les entitats i les administracions, podrem crear conjuntament un model que augmenti la capacitació dels nostres futurs professionals.

 

La realitat actual de l’organització dels centres de formació professional i l’estructura modular dels continguts dels cicles permet una gran flexibilitat i adaptabilitat a les necessitats de formació del personal treballador i ofereix la possibilitat d’adquirir les competències necessàries tant a les aules i tallers dels centres de formació professional com a les instal·lacions de les pròpies empreses.

Quin és el benefici obtingut?

 

Sovint l’empresa es pregunta quin és el retorn o benefici de tota aquesta actuació. El podem resumir en les següents respostes:

  • Incorporació de la figura de l’aprenent a l’empresa.

  • Ajustament dels coneixements de l’alumne a les necessitats de l’empresa.

  • Augment de les competències del treballador contractat.

  • Augment del rendiment laboral de la persona contractada.

  • Increment de la competitivitat de l’empresa.

  • Participació en la responsabilitat social corporativa.

  • Participació activa en el disseny dels continguts de la formació professional.

  • Obtenció de ma d’obra qualificada a costos assumibles.

  • Bonificacions en les quotes empresarials a la Seguretat Social.

bottom of page